VIDEO // Deja și Federica Mogherini susține că invalidarea a fost netransparentă

0

Federica Mogherini, a fost astăzi prezentă în Parlamentul European la dezbaterea privind situația din Republica Moldova ce a fost discutată ca urmare a invalidării alegerilor din Chișinău. Șefa diplomației europene și-a exprimat solidaritatea cu toți cei care protestează împotriva decizie de invalidare a lui Andrei Năstase în funcția de primar.

Mogherini – discurs în PE

VIDEO Șefa diplomației europene, mesaj pentru Republica Moldova: Invalidarea alegerilor din Chișinău a fost netransparentă și mă aștept ca autoritățile din Moldova să găsească o soluție la această situație inacceptabilă — https://goo.gl/TuZhGS

Posted by Calea Europeană on Thursday, July 5, 2018


“Aș dori să le mulțumesc reprezentanților opoziției din Republica Moldova pentru că sunt aici și pentru oportunitatea pe care am avut-o de a mă întâlni ieri cu ei. M-am întâlnit și cu prim-ministrul Pavel Filip acum două luni. Cred că atenția constantă și disponibilitatea de a discuta cu Serviciul European de Acțiune Externă, Parlamentul și Comisia reprezintă un lucru important pentru a acompania o țară pe calea corectă. Îmi amintesc cu emoție de liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova. După invalidarea alegerilor din Chișinău, după cum știți, comisarul Hahn și cu mine am reacționat imediat.
  Decizia Curții Supreme din 25 iunie îi privează pe cetățeni de un primar ales democratic. Biroul electoral central a decis să nu organizeze noi alegeri, ceea ce înseamnă că Chișinăul va fi guvernat o persoană nealeasă, ceea ce subminează încrederea cetățenilor în instituții. Invalidarea a fost netransparentă și mă aștept ca autoritățile din Moldova să găsească o soluție la această situație inacceptabilăși ca aceasta să fie în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova.Mai mult, Federica Mogherini a precizat că executivul european a decis să amâne deblocarea  prime tranțe din ajutorul macrofinanciar pentru Republica Moldova până când mecanismele democratice nu vor fi puse în funcțiune în țară. Redăm discursul integral al Înaltului Reprezentant al UE în plenul Parlamentului European:

Când discutăm cu interlocutorii noștri ne concentrăm asupra reformelor necesare pentru a asigura independența justiției, pluralismul media și nu numai.

Vreau să spun clar: cetățenii așteaptă asta, ei cer aceste reforme de ani de zile și se așteaptă ca ele să fie făcute. Cetățenii orașului Chișinău și-au exprimat clar lipsa de satisfacție prin demonstrații pașnice săptămânile trecute.  SIguranța și libertatea de a demonstra trebuie garantate. Suntem foarte atenți la ce se va întâmpla în următoarele săptămâni.

Aș vrea să spun că această cooperare nu este în detrimentul cuiva, ci este în beneficiul cetățenilor. Nu ne gândim la sfere de inlfuență și la geopolitică, ci la a avea o situație sustenabilă, atât din punct de vedere economic, dar și al statului de drept și al drepturilor omului.

Ne vom mări eforturile de comunicarea și libertatea mass-mediei în moldova, dar și în celelalte stat din Parteneriatul Estic.
Surse: caleaeuropeana.ro, Calea Europeană

Share.

Leave A Reply