Întreținerea președintelui în 2018 ne va costa cu 40% mai mult decât în 2016

0

 Instituția prezidențială are din ce în ce mai puține înputerniciri însă pentru întreținerea acestui aparat birocratic, ineficient și foarte costisitor, din bugetul de stat se alocă din ce în ce mai multe milioane. În 2016 pentru aparatul prezidențial s-a alocat circa 14 mil. de lei, în 2017 deja 16,1 mil. iar pentru anul 2018 sunt planificate cheltuieli de aproape 21 mil. de lei. Pe situl președinției găsim, raportul privind planificarea bugetului Aparatului Președintelui Republicii Moldova pentru anul 2018, unde se planifică majorarea cheltuielilor cu aproximativ 25% mai mult comparativ cu anul 2017.

Dodon a cheltuit circa 1,4 milioane de lei pentru călătorii, de aproape 3 ori mai mult decât Nicolae Timofti, în 2016. Cel mai mult, s-a majorat suma alocată la capitolul „servicii”, cu 1,6 milioane de lei mai mult. Astfel, cheltuielile de transport au crescut de 3,7 ori, de 2,5 ori − serviciile editoriale, iar cele de protocol s-au majorat cu 32%. De asemenea, pe parcursul anului 2017 au fost procurate „mașini si utilaje” în valoare de 232 mii de lei, se arată într-un studiu realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. În schimb, s-au făcut reduceri la capitolul prestații sociale și indemnizații la încetarea acțiunii contractului de muncă, de circa 667 mii lei.

Amintim că în campania electorală din 2016, președintele promisiunilor deșarte, a promis că nu v-a călători cu girofarul, realitatea însă a fost alta, dânsul nu numai că călătorește zilnic cu girofarul și cortegiu dar și cere suplimentar bani din fondul de rezervă pentru a acoperi cheltuielile costisitoare ale lui și oaspeții acestuie.        Pe 25 aprilie, guvernul aprobă, alocarea din Fondul de Rezervă a Guvernului pentru Cancelaria de Stat suma de 314 542 lei pentru acoperirea cheltuielilor aferente organizării vizitei oficiale în R. Moldova a președintelui Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko.

Cetățenii însă au o părere foarte proastă despre activitatea actualului președinte, vedem în secvențile video de mai jos:

Ce cred cetățenii despre președinte

Instituția de Președinte nu are încrederea societăți. În opinia mai multor politicieni, IP trebuiește lichidată.Amintim că RM este țară Parlamentară. Pentru întreținerea IP se alocă peste 20 mln lei.RM a avut experiența de a fie țară fără Președinte, din 2009-2012.Sursă: https://www.youtube.com/watch?v=-lYnUq9doJw&t=66s

Posted by Civika.TV on Friday, July 13, 2018

Surse: btv.md, presedinte.md, zdg.mdexpert-grup.org, Youtoube, 10tv.md.

Share.

Leave A Reply