Cei care nu sunt fideli la PDM sunt sancționați – Marin Livadaru. Ceea ce vedem acum este lupta mafiei cu corupția – Sergiu Mocanu

0

În cadrul emisiunii ”Честно Говоря“ cu Maria Levcenco au fost discutate 3 teme importante: Arestul Ministrului de Agricultura Grama, ridicarea tarifelor la energie și nu în ultimul rând Codul Electroral propus de Vlad Plahotniuc.


Maria Levcenco: – Astăzi Ministrul Grama a fost Arestat pentru 30 de zile. Judecata a hotărât ca arestul să fie la domiciliu, pe motiv că are probleme de sănătate. Dumnealui este acuzat de corupție pasivă în poroorții deosebit de mari. Suma mitei fiind de 200 mii lei, însă din alte surse ca de exemplu Rise, este vorba de 50 mii Euro. Iar hotărârea a fost făcută cu ușile închise.

Sergiu Mocanu: – Eu am spus încă în 2012 o opinie că o să vină vremurile când în Moldova mafia va lupta împotriva corupției. Astăzi noi trăim în timpul când toate instituțiile puterii sunt în mâinile unui om. Ceea ce se petrece este o iluzie de luptă contra corupției pentru a arăta că guvernarea “funcționează”. Urmărind evoluția lui Grama și cum acesta a ajuns în scurt timp de la manager de stoc la McDonalds la Ministru Agriculturii, sunt convins că postul acestuia a fost cumpărat. Acest om trebuia să fure statul pentru a întoarce banii cu care a fost promovat în funcție. Grav este ceea că în așa funcții importante nimeresc oameni incompetenți care nu au deafacere cu domeniul în care lucrează. În linii generale, ceea ce vedem este lupta mafiei cu corupția.

Maria Levcenco: – Mai bine ar fi ca mafia să nu lupte cu corupția?

Sergiu Mocanu: – Nu, mai bine ar fi ca noi să avem un stat de drept iar toți acești hoți ar fi trași la răspundere pentru ceea ce au comis.

Maria Levcenco: – Ce atitudine aveți Dvs referitor acestor infracțiuni? Sau nu știți ce atitudine să aveți?

Sergiu Mocanu: – Ce atitudine să avem noi? Spre exemplu Filat este un hoț și acesta trebuie să stee la pușcărie. Însă pe acesta la pus la pușcărie Plahotniuc. Ce atitudine putem să avem? Nu știu.

Maria Levcenco: – Dl Marin Livadaru, Dvs ce opinie aveti referitor la acest arest?

Marin Livadaru: – Cred că totuși Dl Grama acum este o figura importantă în stat, e ministrul Agriculturii, iar agricultura este o ramura de baza in RM. Eu vreau să atrag atenția la sumele care sunt discutate astăzi in societate. E un fel de joc între sume de 100 mii lei, 200 mii lei, 50 mii Euro.
Dar haideți să atragem atenția și să nu uităm de suma 1 miliard USD ce au dispărut din rezervele valutare ale RM. Iată de aceasta sumă noi nu stiu de ce încetam sa vorbim, din zi în zi. Iar acum apare Dl Grama, și inca nimic nu e clar, în acest timp toată mass media se concentrează asupra acestei teme. Din punctul meu de vedere puterea PDM devine tot mai puternica in tara noastră, PDM este centralizată, și observam că cei care nu-s fideli cu PDM sunt sancționați.
Acum propun să mai așteptam cu concluziile, să vedem ce dovezi și argumente vor fi aduse de către organele de drept.
Ceea ce ține de Vlad Plahotnic, sânt solidar cu Dl Mocanu și susțin ceea ce dumnealui a declarat.
O sa vedem ce responsabilitate are Dl Plahotniuc in lupta cu corupția.

Maria Levcenco: – Ce responsabilitate?

Marin Livadaru: – Iată când noi o sa vedem ca la răspundere sunt trasi oameni din anturajul său, chiar din cel mai apropiat cerc.

Marian Levcenco: – Numiți și familii?

Marin Livadaru: – Începând cu Dl Iaralov și terminând cu restul din anturajul său. Iată când ei vor sta la pușcărie atunci o să constatam ca da, acest om s-a apucat de făcut ordine. Însă observam că parcă îi joacă sovistea să procedeze astfel. Deocamdată eu nu vad nici măcar o aluzie la astfelmde pași.

Maria Levcenco: – Cu regret noi nu putem obiectiv spune opinii despre arestul Domnului Grama, deoarece decizia a fost luată cu ușile închise. Cu regret asta deja a devenit o tradiție la noi in tara. Si noi nu știm cât de corect sau nu corect a fost decis.

Deasemenea in cadrul emisiunii a fost discutat si subiectul Ridicarea Tarifelor la energie.

Maria Levcenco: – Ce spune-ți stimați domni?

Sergiu Mocanu: – Eu spun că ceva la ei nu a mers. Treaba constă in ceea ca ANRE trebuia sa ridice tarifele la energie electrică săptămana aceasta, iar Igor Dodon trebuia să se ocupe de ceea ca poporul să nu se indigneze sau sa se indigneze controlat și cu măsură.
Săptămana trecută Dodon a fost la Lago di Garda în Italia unde s-a întîlnit cu Igor Makarov cel care controlează gazul Moldovenesc. Această informație nu este oficială și îmi pare rău ca presa moldoveneasca nu sa preocupat de investigații referitor la acest caz și nici măcar nu l-au întrebat pe Dodon unde a fost în Italia.

Maria Levcenco: – Ce trebuia sa se întîmple si nu sa intimplat ?

Sergiu Mocanu: – Trebuia sa fie înfăptuită o afacere între Plahotniuc, Dodon si cei de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan la tema de ridicare a tarifelor la energia electrică. În principiu de la aceasta si trebuia sa înceapă totul, pentru ca acolo sunt veniturile mari a lui Plahotniuc, mai demult a lui Lucinchii ș.a.m.d. Și ceva la ei nu a mers.
O sa spun de la început: Dodon a mers in Italia pentru a se înțelege cu Plahotniuc si Makarov.

Maria Levcenco: – Plahotniuc trebuia să fie acolo?

Sergiu Mocanu: – Da. Plahotniuc ia promis ca va fi acolo. Iar Plahotniuc a ieșit in acea zi si a anunțat de schimbarea Codului Electoral.
Plahotniuc cu Dodon trebuia să negocieze împărțirea veniturilor din energia electrică dar asta nu sa intimplat. Probabil ca Plahotniuc se teme sa iasă din țară și asta a fost motivul de ce nu sau inteles.
În linii generale, energia electrică și gazul se vinde la prețuri neclare nimănui. Controlul asupra veniturilor se transmit din mână în mână. De la Lucinschii a mers la Voronin, de la Voronin la Plahotniuc iar acum în principiu ar fi trebuit sa meargă la Dodon iar acest lucru nu sa intimplat.

Marin Livadaru: – Consider că este o tema foarte complicată și încurcată, pentru ca toate resursele energetice se procură prin firme mediatoare, multe din acestea se află în zone offshor și desigur că acolo este ascuns interesul privat al cuiva, cel mai probabil a demnitarilor de stat. Toate tarifele de ridicare sunt programate. Eu inca niciodată nu am auzit ca tarifele sa coboare. Problema nu e doar ca se ridica tarifele, dar unde se duc banii? Moldova are nevoie de modernizarea infrastructurii de telecomunicație, avem nevoie să mărim salariile personalului de întreținere a telecomunicației, avem cele mai mici salarii la aceasta meserie. Întrebarea e, unde pleacă acele 5% din ridicarea tarifelor la energie? Este foarte multă intransparență în deciziile și mișcările care se fac, cum se distribuie banii. Oamenii simpli nu afla adevarul despre acest lucru. Cred ca aici este mult de spus si trebuie de făcut emisiuni sparte pentru a dezvolta aceasta tema, de invitat experți ca sa aflam mai mult adevar.

Prin telefon a fost conectat si ex-directorul ANRE, Victor Parlicov. Dumnealui a declarat că tarifele sau ridicat cu 3% si nu cu 7%din motiv ca guvernarea dorește ca și cum să îndeplinească condițiile FMI iar in final să nu le îndeplinească.

Sergiu Mocanu: Noi avem nevoie de jurnaliști care sa monitorizeze toti pașii lui Dodon, astfel sa încercam sa aflam mai mult despre fraudele care ei le comit. Sa confirme legătura si afacerile care se fac între Plahotniuc si Dodon unde prin intermediul firmei Energo Capital să primească venit.
Din cauza ca nu a fost o înțelegere între aceștia doi, astăzi tarifele sau ridicat cu 3% și nu cu 7% cum era preconizat.

Marin Livadaru: Totul este foarte simplu. Haideți încă odată sa explicam cetățenilor despre rolul FMI în Republica Moldova. Sunt doar doua întrebări: 1) Cetățenii nu fac diferența când FMI face recomandări si când pune condiții. 2) Nimeni nu cere de la Republica Moldova sa ceara împrumuturi sau sa acopere dificitul nostru bugetar in fiecare an.
Aceste probleme noi singuri ni le facem in momentul când cerem aceste împrumuturi (credite).

Eu inca niciodată nu am văzut ca FMI sa pună Republicii Moldova condiția ca sa nu cumpărăm energia de la intermediari si sa zică “cumpărați direct de la producator”.
La mine apare asa o întrebare: De ce FMI tace atunci când vede aceasta corupție? De ce? Pentru ca aceasta este problema noastră interioară. Noi, cetățenii, trebuie sa hotărâm aceasta problema si cu câți bani sa procuram energia și ce tarife sa punem. Aceste fărădelegi vor continua atât timp cat nu o sa ridicam competenta cetățenilor nostri și nu o sa avem o clasa politica noua si competenta.

Maria Levcenco: – Mai avem o tema care vreau sa o abordam astăzi, si anume Codul Electoral prin Circumscripție. Dl Livadaru, Partidul Societătii Progresiste pentru ce pledează? Pentru actualul sistem electoral, sistemul mix sau prin circumscripție? Ce propune PSP?

Marin Livadaru: – Una din cele 8 reforme propuse de PSP este Parlament din Deputați Raionali. Aceasta reforma propune ca noi sa avem deputați raionali. Într-adevăr puterea trebuie dată în mâna poporului.
PSP propune fuzionarea (unificarea) Alegerilor Parlamentare cu cele Locale. Se aleg primarii, iar totodată primarii devin consilierii raionali (nu e nevoie de ales aparte si consilieri raionali). Mai departe, Consiliul Raional format din primari delegheaza in parlament, 2 sau 3 deputați (în dependență de populația raionului). Totodata aleșii nu vor avea imunitate de 4 ani dar vor putea fi retrași in caz ca deviază de la programul care il apăra in timpul alegerilor.
Aleșii trebuie să provină dintr-o echipă, din partid pe care il reprezintă si apără un anumit program.
Ceea ce este propus acum, deputați din raion este bine, însă cei care candidează trebuie sa faca parte dintr-un anumit partid si lupta pentru un anumit program concret și competent.
Daca in parlament vor intra un procent mare de deputați independenți vom avea un haos. In moment ce acei independenți se vor aduna in parlament si nu vor lupta pentru anumite idei atunci nimic bun nu putem aștepta de la astfel de deputați. O sa fim doar martorii la inițiative, certuri si replici, însă nimic constructiv.

Marian Levcenco: – Dar cum rămâne cu cei care doresc sa candideze independent? Ca de exemplu Oleg Brega? Acum el trebuie neaparat sa se alipească la un anumit partid?

Marin Livadaru: – Nu este corect. Nu pot si nu trebuie ca in parlament sa vina deputați independenți. De ce? Pentru ca ei permanent vor fi in minoritate.
In parlament trebuie sa vina Partide concrete cu un program concret pe care îl vor apăra. Iar daca in parlament o sa vina deputați independenți, nimic decât critici si polemici nu o sa primi. Cineva din independenți poate fi om de treaba, poate veni cu inițiative bune, însă el va avea nevoie de susținerea majorității. Nu e normal sa avem in parlament deputați care vor face competiții in polemici si nimic nu se va schimba nimic pentru societate.
Iată aceste riscuri avem acum de la ceea ce ne propune PDM.

Sergiu Mocanu: – De la Plahotniuc nu trebuie sa primim nimic. Nici chiar cadouri nu trebuie sa primim. Aceasta inițiativa trebuie respinsă doar din motiv ca ea vine de la Plahotniuc. Începând aceasta mișcare asta inseamna ca el pregătește in umbra ceva împotriva noastră.
Sistemul de alegeri nu trebuie atins. Ceea ce propune Dl Livadaru poate într-adevăr e bun, trebuie sa mai discifram.

Maria Levcenco: – Cum credeti, Dl Livadaru, trebuie sa discutam despre propunerea PDM sau sa respingem asa cum asta of ace Dl Mocanu, Platforma DA, PAS si altele?

Marin Livadaru: – Desigur ca trebuie sa discutam. Însă de la început trebuie sa înțelegem un lucru simplu. Noi in RM inca nu avem fericirea de a avea o clasa politica noua, curată, cu politicieni responsabili, competenti, educați si informați in ce se petrece in politica externa si interna, cum sa fim un stat independent si cum sa construim propria economie. Cu regret inca nu avem fericirea de a avea aceasta clasa politica noua. Asa ca, cum nu ai schimba acum sistemul electoral, principial nu se va schimba nimic in tara, chiar daca maine ne trezim si vedem ca propunerea lui Plahotniuc este deja adoptată.
Exista 3 sisteme: 1) Sistemul electroal actual, pe liste de partide. 2) 101 deputați prin circumscripție. 3) Sistemul Mix, jumătate pe liste de partide si alta jumătate candidați independenți, ceea ce ne propune noua acum PD.
La final însă, si cred ca asa si va fi, se vor înțelege cu Socialiștii ca si cum au ajuns la compromis si vor vota pentru un sistem mix.

Maria Levcenco: – Le ce bun sa se înțeleagă cu Socialiștii atunci când ei au majoritatea parlamentara? Pentru ce sa se lege cu Socialiștii?

Marin Livadaru: Eu cred ca Plahotniuc împreuna cu Dodon au pus la cale de a împărțit puterea pe 8 ani înainte. Unul va fi Presedinte 8 ani, garantat, iar celuilalt ii trebuie toată economia țării, iar acest Presedinte sa nu se bage in treburile lui. Iată spre ce merg ei si ce rezultat își doresc.
Ei vor sta de vorba, doar ei stiu unde, in doi la o cafea sau la o sticla de coniac si vor decide. Pentru ca toată puterea se afla la ei in mâna.

Maria Levcenco: – Cum sa obținem noi o clasa politica noua? Cum, daca lumea migrează masiv din tara si nu dorește sa revină. De unde se va lua aceasta clasa politica?

Marin Livadaru: – Aceste cadre trebuie instruite. Noi acum deja avem o academie noua, unde dam posibilitatea sa învețe cele mai progresive informații din economie si politica din lume. Si deja din 28 Februarie aceasta academie este deschisă, avem primele cursuri, 40 de oameni. Iată astfel noi pregătim cadre noi. Fara cadre noi, într-adevăr noi nu avem nici o șansa sa facem ordine.

Maria Levcenco: – Dl Mocanu, ce spune-ți in concluzie despre sistemul electoral?

Sergiu Mocanu: – Nu trebuie de inteles ceea ce ca și cum dorește Plahotniuc să înțelegem. El nu dorește nici un fel de sistem mix, el dorește ceea ce a propus societătii. Daca el ar putea, el ar fi numit singur acesti deputați la el in cabinet. Eu consider ca aceasta campanie lui nu prea i se primește și slavă domnului.

Marin Livadaru: – Cu regret Domnule Mocanu eu cred ca noi ne greșim, lui i se va primi aceasta campanie. Este ușor sa cumperi oamenii cu populisme ca cetățeanul va putea retrage candidatul ș.a.m.d.

Sergiu Mocanu: – Totuși din informația care o dețin, cred ca aceasta campanie in ciuda la ceea ca este promovată pe larg la toate posturile pe toate bannerele de publicitate lui nu i se primește.
Sper că la moment nu se va schimba sistemul electoral.


Video: “Честно Говоря“


CivikaTV: LIKE & SHARE 👍🏻

Share.

Leave A Reply