ULEIUL DE PALMIER: DAUNĂ PENTRU NATURĂ ŞI OM

0

Impactul asupra mediului

Uleiul de palmier (cunoscut și sub numele de ulei Dende, din portugheză) este lider mondial la consum, datorită prețului mic și calităților sale nutritive superioare, uleiul de palmier este cel mai folosit tip de ulei de gătit în Africa, Asia și America de Sud. Din acest motiv, tot mai multe zone cu păduri tropicale sunt defrișate sau incendiate în fiecare an, pentru a face loc noilor terenuri pentru plantațiile de palmier. Plantațiile de palmieri sunt una dintre cauzele principale care duc la defrișarea pădurilor tropicale din America de Sud, Africa și Indonezia. Prin urmare, distrugerea junglelor pentru a face loc de noi terenuri pentru culturile de plamier constituie într-una dintre cele mai mari catastrofe ecologice actuale. Din această cauză, grupurile de urangutani, specie deja amenințată cu dispariția, au fost dislocate din mediul lor sau chiar ucise. Specialiştii de la Naţiunile Unite avertizează în studiul “Ultima şansă pentru urangutan – starea de urgenţă”, că padurile naturale din Indonezia si Malaysia sunt distruse cu o aşa de mare rapiditate, că 98% din acestea pot fi distruse până în 2022.

Un raport despre impactul producţiei de ulei de palmier, publicat în 2005 de Asociaţia “Prietenii pamantului” arată că, între anii 1985 şi 2000, dezvoltarea plantaţiilor de ulei de palmier a fost responsabilă pentru despădurirea a 87% din suprafeţele Malaysiei. În Sumatra şi Borneo, aproape patru milioane de hectare de pădure au fost schimbate în ferme de palmieri.

Raport din anul 2015 al Friends ofthe Earth (Asociaţia „Prietenii pământului” ) arată că unul dintre cei mai mari comercianţi de ulei de palmier, Wilmar, taie ilegal pădurile indoneziene şi nu ţine cont de drepturile localnicilor. Suprafeţele despădurite sunt folosite pentru infiinţarea fermelor de palmieri, în scopuri pur comerciale, fără a ţine cont de impactul asupra mediului.
„Masa Rotundă pentru Sustenabilitatea Uleiului de Palmier” (RSPO) nu poate soluţiona problemele care apar din cererea crescută de ulei de palmier. Marile companii vor cu tot dinadinsul să obţină certificate pentru plantaţii chiar dacă acestea, între timp, au devenit terenuri pentru culturi agricole. Acesta este unul dintre defectele sistemului de certificare al RSPO, când o plantaţie poate fi certificată ca sustenabilă chiar dacă, indirect, a cauzat despădurire.

  • Impactul asupra sănătăţii Omului

Uleiul de palmier este făcut din fructele palmierului, este un ulei vegetal nehidrogenat saturat.
Ai citit vreodată ingredientele produselor pe care le cumperi ? Dacă nu, este timpul să începi să o faci; vei constata că se găsește în multe produse precum: dulciurile, snacks-uri, produse de patiserie, margarina, semipreparatele, biscuitii sau cerealele de mic dejun, aproape toatele toate conţin ulei de palmier.
Termenul sub care se ascunde pe orice eticheta este acela de “ulei vegetal”, deci fugiţi de orice produs unde nu este precizat tipul de grasime folosit, daca e vegetal inseamna ca e palmier ! El contine un acid gras numit palmitic (coincidenta) a carui reputaţie negativă în relaţia cu colesterolul din sange a afectat grav şi pe nedrept inclusiv deliciosul unt. Ironia e ca untul are 30% acid palmitic, carnea rosie 20% în timp ce uleiul de palmier contine 45%.
Pentru că este ieftin (față de prețul untului este de aproximativ 4 ori mai ieftin), este fără gust, are o rezistentă excelent la oxidare, este o grăsime solidă, apare ca untul la consistență și apoi face alimentele cremoase fără a afecta aroma lor, menținându-le mai mult pe raftul magazinelor.
Institutul Mario Negri din Italia (Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri) în urma unei cercetări arată efectul nociv al acestui ulei nu este mai mare decat ale altor tipuri de grasimi animale sau vegetale pe care o persoana le-ar putea consuma. In toate cazurile este cantitatea cea care trebuie moderata. O grijă importantă trebuie îndreptată inspre copii, deoarece ei sunt primii care consumă în cantități mari dulciuri, snaks-uri și produse de patiserie si cofetarie.

 

  • Măsuri împotriva uleiului de palmier

La propunerea Sentatorul Yves Daudigny spre sfârșitul anului 2012, în Senatul francez s-a încercat, fără succes, instituirea unei suprataxe de 300 % numită “Taxa de Nutella”, de către mass-media, deoarece uleiul de palmier este unul dintre ingredientele principale din Nutella considerat periculos pentru sănătatea umană, precum și pentru cea a mediului, întrucât obținerea acestui ulei vegetal presupune defrișări masive.
Comisia de probleme sociale a Assemblee Nationale (camera deputaţilor) a respins propunerea Senatului francez de a creşte la 300% taxa aplicată uleiului de palmier importat în Franţa. Propunerea ar fi crescut aceasta taxă de la 100 EUR / tona la 300 EUR / tona. Propunerea suprataxării uleiului de palmier a fost facută cu scopul de a proteja si in acest fel sanatatea poporului francez, consumator de cantităţi mari de acizi grasi saturaţi, prezenţi într-o proporţie semnificativă în acest ulei vegetal.
Asa numita “taxa Nutella” facea parte dintr-un proiect de lege care contine şi alte propuneri referitoare la taxarea produselor alimentare considerate dăunatoare sănatăţii – cum e de exemplu berea sau energizantele.
Franța nu avea nevoia de creşterea intrărilor în buget, ci a reduce consumul la nivel național. În mod normal, la acea dată, un francez consuma anual 2 kg de ulei de palmier.
Ministrul francez al ecologiei, Segolene Royal, a susținut că ar trebui să se renunțe la consumul cremei Nutella deoarece folosirea uleiului de palmier la fabricarea acestui produs alimentar a dus la o “despădurire masivă” care duce, la rândul ei, la încălzirea climatică.

Compania italiană Ferrero refuză să comenteze opiniile exprimate de ministrul francez despre produsul său vedetă, dar a dat asigurări că “este cu totul conștientă de implicațiile legate de mediul înconjurător”, menționând că a luat numeroase măsuri, “în special, în privința aprovizionării cu ulei de palmier”, care poate să funcționeze în paralel cu respectul pentru mediul înconjurător.
Deocamdată, Frederic Thil, directorul general al Ferrero France, a declarat pentru Le Parisien că rețeta nu va fi schimbată. „Este un atac asupra unui produs fabricat în Franța de 50 de ani și care este unul dintre cele mai iubite de francezi. Repercusiunile vor fi catastrofale, iar argumentele invocate sunt injuste”.
Firma, care se aprovizionează mai ales din Malaezia, Papua-Noua-Guinee și Brazilia, a dat asigurări că se preocupă de trasabilitatea materiilor prime folosite și de producția durabilă de ulei de palmier.
În ultimile decenii uleiul de palmier a fost utilizat pe scarălargă în locul grăsimilor vegetale hidrogenate considerate periculoase ce pot cauza boli de inimă.
Îl întîlnim oriunde, în produse alimentare pentru copii, dulciuri, torte, nutella, produse de patiserie.
Recent Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor a Uniunii Europene (EFSA) într-un raport de 160 de pagini a lansat alarma, despre care se vorbea de o bună perioadă de timp uleiul de palmier este cancerogen. Conform raportului EFSA uleiul de palmier conține trei substanțe toxice, dintre care una 3-Mcpd este genotoxică și cancerogenă,substanța se formează la rafinarea uleiurilor vegetale și este prezentă în uleiul de palmier în raport de 70 : 1 in comparație cu uleiul de masline. Prin genotoxic se înțelege capacitatea unor agenti chimici de a dăuna informația genetică în interiorul celulelor, cauzînd modificări la nivelul DNA-ului organismelor vii.
Nu este un secret pentru nimeni, că suntem aceia ce consumăm, cum nu este un secret că în ultimile decenii s-au triplat bolile de cancer. Şi atunci cu ce se ocupă în țarisoara aceasta: Ministerul Sănătății, Agenția pentru Securitatea Alimentelor, Agenția pentru Protecția Consumatorului? Acei care ne rprezintă în Parlament, dacă nu sunt vizionari , să fie fie măcar în rînd cu ceilalți europeni și nu să ia atitudine după 20 de ani ca în cazul foilor de ardezie cancerogene.

  • Sunt necesare masuri urgente pentru Republica Moldova 

1. De redus importul uleiul de palmier;
conștientizarea daunelor cauzate naturii și sănătății de consumului produselor care conțin ulei de palmier;
de introdus obligativitatea indicării pe ambalaje a tipului de ulei vegetal utilizat;
2. De taxat impotrurile uleiului de palmier cu 200-300% sau de ridicat taxele le produsele care conțin uleiul de palmier. Această ultimă măsură ar descuraja importarea unui produs ieftin (prețul corespunde calității), ar pune producătorul în situația de a căuta căi alternative și în final ar aduce în buget un venit extra. Tentația de a cumpăra un produs ieftin este mare, dar de ce nu se văd beneficiile în timp, de ce nu se încearcă anticiparea evenimentelor? Beneficiul este pentru un industriaș, dar pagubile pentru întreaga populație. Este aceiași situație ca în cazul apei, a bauturilor carbogazate, a vinurilor și lactatelor distribuite în contenitoare din plastic.
de redus importul produselor alimentare, care conţin uleiul de palmier.

awareenvironmental.com.au

Situația devine și mai sumbră, luînd în considerație, că principalii consumatori sunt copiii și tinerii. Nu putem aștepta la infinit reprezentanții să hotărasca pentru noi, asupra vitorului nostru al copiilor noștri. Este un exemplu cînd fiecare din noi poate selecta ce este mai bun pentru sine, pentru acei dragi, poate transmite un mesaj de avertizare la acei dragi, doar împreună avem un viitor. Ar fi o dovadă de atitudine civică, de lucru în echipă, de dragoste față NATURĂ şi OM.
Există numeroase uleiuri vegetale care pot servi drept o alternativă sănătoasă la cel extras din palmier, cum ar fi bunăoară uleiurile de floarea soarelui, nucă de cocos, cânepă, sau seminţe de bumbac, doar că niciunul dintre acestea nu sunt atât de ieftine, fapt pentru care marile corporaţii internaţionale din domeniu ezită să renunţe la distrugerea mediului în favoarea „sfântului” profit financiar.

Reprezentanţii asociaţiilor neguvernamentale de protecţi a mediului protestează faţă de folosirea uleiului de palmier şi ca carburant pentru transport. Ei spun că cererea crescută a europenilor pentru acest tip de combustibil nu face decât să devasteze mediul în care cresc pădurile naturale din Asia, unde se defrişează păduri seculare pentru a planta palmieri.

Dacă nu se va stopa acestă afacere dezastruoasă nu doar pentru natură, ci pentru toată omenirea, preţul plătit va fi unul cu mult mai mare decât beneficiile minore aduse de uleiul palmierilor.

Autor: Dinu MANOLE
Sursa: Uleiul de palmier, daună pentru natură și om

CivikaTV – LIKE & SHARE 👍🏻

Share.

Leave A Reply