Fraudare de proporții, Ciocnirea forțelor geopolitice, show-ul politic pentru alegere Președintelui, exploatarea resurselor administrative și multe alte încălcări grave comise la scrutinul din 13 Noiembrie. Mai multă informație în comunicatul post-electoral. Opinia PSP prezentată de membrul biroului politic Dinu Manole.


COMUNICAT POST-ELECTORAL AL PARTIDULUI SOCIETĂȚII PROGRESISTE – Dinu Manole. 

15 noiembrie 2016

Cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui Republicii Moldova, desfășurat la 13 noiembrie 2016, din nou a scos la iveală adevăruri crunte privind procesul electoral și a reflectat imperfecțiunile actualei forme de guvernare din Moldova.
Ciocnirea a două forțe geopolitice, diametral opuse, pe fundal de tumult preelectoral, laolaltă cu mobilizarea maselor, s-a soldat cu divizarea electoratului activ în tabăra Uniunii Europene și tabăra Uniunii Vamale Euroasiatice. În lista de actori cu rol negativ în show-ul politic pentru alegerea președintelui Republicii Moldova s-au regăsit atât partide politice, cît și organizații din țară și de peste hotare, precum și unele instituții de stat.

Personajele principale ale campaniei electorale – Igor Dodon și Maia Sandu – au făcut multe promisiuni și s-au axat pe acuzări reciproce, însă mai puțin au vorbit despre reforme clare, asociate cu mandatul prezidențial. Totodată, nu putem să nu menționăm fermitatea politică de care a dat dovadă dna Sandu în contextul unei campanii de încurajare, demarată de reprezentanții PAS, PPDA, PLDM, PLR, PPE, ALDE, PD, PL și alți figuranți politici.

Fraudarea de proporții a alegerilor nu este o revelație pentru Moldova, însă prezidențialele din 2016 au demonstrat că scrutinul a fost viciat, iar aspirațiile alegătorilor porniți să lupte cu sistemului oligarhic au fost sfidate.

Pe lângă exploatarea resursei administrative, reflectarea mediatică polarizată cu tendințe părtinitoare evidente, prezența cadrului juridic ce lasă mult spațiu pentru interpretări, finanțare netransparentă a campaniei electorale, manipularea numărului de alegători, fraudarea listelor electorale, dispariția buletinelor de vot, suspiciuni de corupere a alegătorilor, intimidarea observatorilor, turism electoral, declarații xenofobe, limbaj intolerant, stereotipuri de gen, felicitări premature a candidatului socialist din partea oficialităților și alte fenomene alarmante, s-a încălcat un drept fundamental al oricărui cetățean – exercitarea dreptului de vot în conformitate cu prevederile Constiuției RM, Codul electoral al RM și prevederile actelor juridice internaționale la care Moldova este parte.

Este lamentabil faptul că unii alegători din diasporă nu au avut posibilitatea de a-și exprima opțiunea politică prin vot, din motiv că actuala guvernare, deși sesizată în prealabil, nu a deschis secții de votare suplimentare peste hotare și nu a asigurat numărul necesar de buletine de vot. Mii de alegători au rămas frustrați și indignați de obstrucționarea dreptului la vot ceea ce a condus la semnarea petițiilor pentru demiterea conducerii Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului Afacerilor Externe.

Dezbinarea pe principii geopolitice ne împiedică să realizăm un lucru simplu: puterea adevărată rezidă într-un parlament format din specialiști integri și nicidecum nu poate fi identificată cu o careva persoană care poate întruchipa doleanțele oamenilor de rând și pretinde a rezolva bagajul de probleme, acumulat de zeci de ani.

Ar putea anularea acestor alegeri controversate de la început sau alegerile repetate îmbunătăți situația populației din Republica Moldova? Partidul Societății Progresiste vine cu un mesaj: informați-vă, nu vă lăsați manipulați de jocurile regretabile a păpușarilor cinici, cărora, pe zi ce trece, le este tot mai greu să tragă de ațe, nu idolatrizați persoane care fac declarații iluzorii. Cu toții purtăm răspundere pentru drepturile pe care le investim în delegații noștri și cu toții trebuie să fim conștienți de faptul că democrația este guvernarea poporului.

Dinu Manole – Partidul Societății Progresiste #PSP

Autor: www.civika.tv

Share.

4 Comments

  1. Nu poți vorbi de frauda pînă nu demonstrezi existența acesteia, dar din altă parte oamenii poate nu au dorit în fruntea țării o persoană care este din cercul din interese care a comis furtul bancar, și este corect așa, mai bine un pro-rus, decît un pro-hoți

    • Daniel, mai bine pentru cine? Dacă pentru el & CO, sunt de acord 100%, dacă pentru țară, am rezerve mari. Cînd în această țară va fi întrodusă calcularea sumelor cheltuite în raport cu veniturile, ca instrument de prevenire/combatere a corupțîei, atunci o să iasă la iveală adevărații hoți.

  2. Acesta a fost un show scump într-un stat sărac! Au făcut împreună proteste să ceară ca conducătorul să fie ales de către popor, iar acum se ceartă de la acest post în fața lumii dar de colo stau la o masă cu toții!

  3. Greseli reale de inversare a rezultatelor au fost doar in trei cazuri si acelea au fost acolo unde erau presedinti a sectiilor de votare oameni din PLDM. Deci rezulta ca fraudarea in sine nu a existat, iar unde a fost era una inscenata.

Leave A Reply