Interviu EXLUSIV! Despre POTENȚIALUL ACTULUI DE GUVERNARE A PREȘEDINTELUI SUA – DONALD TRUMP. Opinia membrului PSP – Marin Livadaru

0

Într-un interviu acordat pentru CivikaTV, membrul Partidului Societății Progresiste – Marin Livadaru, răspunde la întrebări despre potențialul actului de guvernare a Președintelui SUA – Donald TRUMP.

În opinia lui Marin Livadaru, promisiunile lui Donal Trump sunt foarte contradictorii, iar afirmațiile acestuia stârnesc îngrijorări pentru societatea globală.

Mai jos declarația lui Donald Trump (video în limba engleză), care la comentat Dl Marin Livadaru:


Declaraţia oficială a lui Donald Trump despre tranziţie în calitate de preşedinte ales 21 noiembrie, 2016.
Astăzi, aş dori să ofer poporului American informaţii actualizate cu privire la tranziţia de putere de la Casa Albă şi planurile strategice naţionale pentru primele 100 de zile.
Echipa noastră de tranziţie lucrează fără probleme, eficient şi eficace, fiind o echipă cu adevărat deosebită, creată din oameni talentaţi, cu adevărat patrioţi, care au fost chemaţi pentru ca mulţi din ei curând să se integreze în guvernul nostru şi să ne ajute să facem America mare din nou.
Agenda mea se va baza pe un principiu simplu de bază: a pune pe primul loc America. Eu doresc ca procesul ulterior de creare a producţiei şi inovaţiilor, fie producerea oţelului, fie construirea maşinilor sau tratarea maladiilor, să se înfăptuiască chiar acum, la locul nostru de baştină – America – creând bunăstare şi locuri de muncă pentru muncitorii americani.
Drept parte a acestui plan, am solicitat ca echipa mea de tranziţie să elaboreze o listă a acţiunilor ce urmează a fi executate, asupra cărora ne vom asuma răspunderea începând cu prima zi, pentru a readuce în ţară justiţia şi a crea locuri de muncă. E o chestiune ce ţine de timp.
E vorba de acţiuni/măsuri ce vizează
Comerţul: Planific să emit o notificare cu privire la intenţia de a ne retrage din parteneriatul transpacific (TPP) – un potenţial dezastru pentru ţara noastră. În schimb, voi negocia acorduri comerciale bilaterale echitabile, care vor crea industrii şi locuri de muncă pe ţărmurile Americii.
Sectorul energetic: Voi anua restricţiile ce împiedică crearea locurilor noi de muncă legate de producerea energiei în America, inclusiv celei obţinute din gaze de şist şi cărbune curat, astfel, creând mai multe milioane de locuri de muncă bine plătite. Noi ne dorim acest lucru şi noi îl aşteptăm.
Reglementări: Voi formula o regulă care spune că o regulă nouă va elimina două vechi şi acest lucru este foarte important.
Securitatea naţională: Voi solicita Departamentului de Apărare şi preşedintelui Comitetului Şefilor de Stat Major să elaboreze un plan cuprinzător ce ar proteja infrastructura vitală a Americii faţă de atacuri cibernetice, precum şi alte forme de atac.
Imigrare: Voi direcţiona departamentul muncii în vederea investigării tuturor abuzurilor referitoare la programele de vize care subminează muncitorii americani.
Reforma domeniul etică, ce cuprinde planul de a deseca mlaştinile – noi vom contesta interdicţia de cinci ani pentru oficialii ce se ocupă de lobby după ce părăsesc administraţia şi interdicţia pe viaţă pentru funcţionarii executivi ce lobează din numele unui guvern străin.
Acestea sunt doar câţiva paşi necesari pentru reformarea Washington-ului şi restabilirea clasei de mijloc.
În următoarele zile voi furniza mai multe informaţii actualizate, deoarece noi lucrăm împreună pentru a face America mare din nou pentru fiecare. Anume acest lucru doresc să spun: pentru fiecare.

Luând în considerație promisiunile făcute de Donald Trump în timpul campaniei electorale, comunitatea internațională cu interes urmăreşte cum noul președinte ales al SUA va reuși:
1) să combată corupția în administraţia publică din SUA;
2) să demascheze conspirația oligarhiei financiare din SUA;
3) să restabilească locurile de muncă, ce au dispărut în urma concurenţei din ţări precum China și Mexic;
4) să restabiliească relațiile de colaborare și încredere cu Rusia;
5) să elimine migrația ilegală Mexic-SUA, respectiv, să construiască un zid între aceste două state etc., promisiuni pe alocuri greu imaginabile.

Acum urmează să analizăm situația reală:

SUA, având cea mai mare datorie externă din lume, care a depășit deja cifra uriașă de peste 20 de trilioane de dolari şi datorii interne de peste 40 de trilioane de dolari, va fi nevoită să protejeze numai interesele naționale în detrimentul altor popoare e.g. Chinei, Rusiei și Europei. Din punct de vedre istoric, SUA întotdeauna au găsit căi de a scăpa de probleme economice, contribuind, de exemplu, la declanșarea Primului Război Mondial și celui de-al Doilea Război Mondial. SUA au creditat aceste Războaie, desi aveau datorii interne și au beneficiat, la final, din punct de vedere economic.

Istoria ne alarmează că acest scenariu poate fi repetat în cazul în care ne conducem de promisiunea principală a lui Trump de a apăra interesul național al SUA. Cu regret, această declaraţie a fost deja infirmată de conflictele din Siria, Libia, Irak și Afganistan, unde pacea pare a fi departe de realitate.

Deocamdată, consider că declaraţiile privitor la “conspirație şi oligarhia financiară” nu pot fi luate în serios, deoarece anume de sistemul financiar depinde emisia surselor noi financiare pentru dezvoltarea infrastructurii mult așteptate de societatea SUA.

Nu trebuie să uităm că sistemul federal de rezerve al SUA (Banca Centrală a
SUA) este un sistem privat și nu de stat. Primul semnal că Donald Trump nu va lupta contra acestui sistem este declarația recentă, pe care a făcut-o d-lui, despre acțiunile planificate pentru primele 100 de zile de Guvernare. Din toate cele șase acțiuni anunțate de Trump, nu este nici una în care se prevede lupta promisă contra sistemului financiar contrazicător din SUA.

La capitolul întoarcerii locurilor de muncă în SUA din China și Mexic, dl Trump va fi obligat să ceară susținere de la Cogresul SUA de a impozita mărfurile produse în aceste state, ceiea ce va aduce la conflicte inevitabile în relațiile respectivelor guverne. Totodată, multe acorduri strategice transatlantice şi transpacifice, dintre care TPP (Trade Pacific Partnership) ca fiind cel mai important, vor fi puse sub pericol şi, posibil, resiliate unilateral. Donald Trump într-una a repetat această promisiune pe parcursul întregii campanii elctorale și a introdus-o ca prioritate principală pe ordinea de zi pentru primele 100 de zile.

Problemele sunt garantate și la acest subiect, deoarece programele concernelor transatlantice și transpacifice, ce ţin de domeniul comerţului, pot fi întrerupte, desi sunt planificate pentru zeci de ani înainte, laolaltă cu finanțările alocate.

Confruntarea cu Rusia va continua şi va viza, inclusiv, Ucraina, din motiv că nimeni nu a anulat concurența dintre SUA și Rusia de a fi partener strategic de livrare a resurselor naturale pentru cei mai mari consumatori, cum ar fi Uninea Europenă și China. Anume aceste două state – SUA și Rusia – sunt cei mai agresivi producători și furnizori de gaz natural și petrol din lume, iar concernele Gazprom şi MobilExon sunt cei mai mari concurenți pe piața mondială.

Însă, cea mai controversată promisiune de a construi cel mai mare zid din lume pe toată lungimea hotarului cu Mexic pune în gardă și alarmează toate instituțiile intermaționale ce apără drepturile omului și libertatea de circulaţie, nemaivorbind de
acordurile de liber schimb dintre aceste state vecine.

Concluzia mea este următoare: Aceste argumente simple și logice, prezentate mai sus, trezesc o îngrijorare la nivel internațional pentru unii experți și un zâmbet ironic pentru alții. Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că Donald Trump, care este un om în vârstă, tată, bunic şi, mai cu seamă – actor politic, se va baza pe înţelepciune şi raţiune.

Cu deosebită stimă, Marin Livadaru pentru CivikaTV

Autor: CivikaTV 

Distribuiți acest articol dacă v-a plăcut. LIKE & SHARE 🙂

Share.

Leave A Reply